Du ska givetvis passa på att utnyttja semestern för välbehövlig vila. Samtidigt innebär semesterledigheten att du har lite extra tid. En del av denna tid kan du med fördel använda för att planera din ekonomi för hösten och vintern. Att ta ett par konkreta beslut kring din ekonomi när du ligger i solstolen på stranden kan verkligen löna sig i framtiden.
En sak du kan fundera extra på är hur ditt sparande ser ut. Har du till exempel de två, tre månadslöner som experterna menar att du minst ska ha i buffert på ett sparkonto? Med ett belopp i den storleksordningen kan du undvika att behöva använda kreditkortet eller ta ett snabblån om ett tandläkarbesök blir oväntat dyrt eller om bilen går sönder.
Automatiskt sparande på konto
Vad som är två till tre månadslöner är givetvis olika. Det är dock inte det exakta beloppet i sig som är det centrala. Istället är det centrala att du kan klara ekonomin om något oförutsett inträffar. Om du inte har ett buffertsparande i den storleksordningen är det klokt att starta ett. Du får då automatiskt en större trygghet i vardagen och kan även undvika att dra på dig dyra lån.
Det enklaste sättet att spara ihop till en buffert är att göra automatiska överföringar från lönekontot. Sätt upp en löpande överföring via autogiro till ett sparkonto. Fortsätt sedan med överföringarna tills dess att du har fått ihop ett belopp som är tillräckligt för att hålla dig flytande en stund om sämre tider skulle komma.
Ränta och risk
En buffert är ett sparande som du snabbt ska kunna ta i anspråk när det krävs påfyllning i hushållskassan. Dessutom ska pengarna vara säkra, det vill säga att risken för att värdet minskar eller att pengarna går helt förlorade är obefintlig. Ett buffertsparande är inte samma sak som sparande i aktier och fonder. Du ska inte ta några risker med din buffert.
Det säkraste alternativet är att placera pengarna på ett konto hos någon av storbankerna. Om du gör det får du emellertid idag ingen ränta på behållningen på kontot. Ett bra alternativ är att välja en nischbank eller ett så kallat kreditmarknadsbolag. Dessa aktörer ger normalt ränta på sparkonton och i skrivande stund kan du hitta erbjudanden om en ränta på upp emot 0,90% på konton med fria uttag. Väljer du konton med bindningstid kan räntan bli ännu högre, men då får du nackdelen att du inte förfogar fritt över saldot.
När du väljer sparkonto bör du välja en aktör som är ansluten till den statliga insättningsgarantin. På så vis är dina pengar helt säkra. Väljer du en aktör som inte är ansluten till denna garanti går din buffert förlorad om bolaget tvingas till konkurs. Samtidigt kan du erbjudas en betydligt högre ränta. En del av dessa så kallade inlåningsbolag betalar upp till 5-6% i ränta på konton med fria uttag och ännu mer för bundet sparande.