Kvinna med pengar från förskott på lönen

Att ta ut förskott på lönen är idag en relativt ovanlig företeelse – och vill man göra det så brukar man alltid behöva ha ett, för många, obekvämt samtal med löneavdelningen först. Detta kommer dock snart att vara historia, med den nya tjänsten som fintechbolaget Grace står i startgroparna att lansera under 2020.

Grace kommer vara en prenumerationstjänst, där du varje månad har möjlighet att ta ut delar av din lön i förskott – utan krångel. För detta lån betalar du inte någon ränta eller uttagsavgifter. Istället betalar du prenumerationsavgift varje månad. Hur mycket tjänsten kommer kosta att nyttja har de ännu inte avslöjat.

Tjänsten är enligt Grace själva tänkt att konkurrera med traditionella lån på dagen. Användaren av tjänsten kommer få sin lön utbetald i förskott på ett konto. Därefter står det användaren fritt att ta ut den summa som denne behöver. När den riktiga lönen väl utbetalas kommer den nyttjade summan automatiskt dras från lönen. Denna tjänst är helt ny i Sverige, men liknande tjänster finns redan i Storbritannien och USA där de är mycket populära.

Inte bara lön som kan tas ut i förskott

De som kommer ha möjlighet att använda sig av tjänsten kommer vara de personer som har en fast inkomst varje månad. Som fast inkomst räknas inte bara lön från ett arbete, utan också t.ex. föräldrapenning och studiemedel.

Hur inkomsterna ska verifieras är ännu inte bestämt, men Grace har hintat om att deras app kommer bygga på så kallad ”open banking”. Därmed kommer de troligen ha god tillgång till kundens kontoinformation, för att på så vis kunna styrka dennes fasta inkomster.

Appen kommer inte bara ha en funktion där användaren kan ta ut förskott på lönen – här kommer också finnas tillgång till goda tips och råd kring hur man ska tänka för att konsumera mindre. Det ska också finnas en budgetfunktion som man kan använda för att få bättre koll på sin ekonomi. Huruvida Grace kommer vara lösningen för den som behöver extra pengar återstår att se.

Snart kan du ta ut din lön i förskott