Det är ingen tvekan att ett lagförslag om högre pensioner var välkommet. När det sedan stod klart att vi svenskar skulle jobba längre innan vi kunde pensionera oss, så var det protester från många håll. Är det den enda lösningen? Det känns lite som om politikerna flyttar över oket till våra axlar. Sen är det skillnad på olika jobb. En person med ett fysiskt tungt jobb har ofta ett behov av att gå av tidigare än andra med mindre slitsamma jobb. Vi lever längre var förklaringen från regeringen.

Denna patiensen är inte lätt att lägga men en sak är klar, runt 15% av sveriges pensionärer lever under fattigdomsgränsen. Pengarna räcker knappt och saker som att gå till tandläkaren, en frisör eller äta ute en kväll är till att glömma. När vi nu lever längre så visst, vi fattar att från den dagen vi går i pension så ska pengarna räcka längre.

Så vad är det nu som händer? 2018 så genomför regeringen sänkta pensionsskatter, det är bra. Höjda pensioner med ungefär 380 kr i månaden. Och till sist höjt bostadstillägg. Det kan ge en skillnad på knappt 1000 kr mer i månaden.

Det är också stor skillnad mellan de som bara lever på garantipension och de som jobbat mer i sina liv. Det kan vara kvinnor som har varit hemma med barn. Det har blivit bättre men det är fortfarande en lång väg att gå.

Högre pension