kreditkortMed ett kreditkort har man en förbeviljad kredit som man kan utnyttja vid behov. Man behöver alltså inte panikartat börja leta efter ett snabblån eller liknande om man hamnar i en akut knipa, utan man kan lugnt använda sitt kreditkort och betala tillbaka senare.

Man bör inte per automatik välja det kreditkort som banken försöker sälja på en, utan granska olika erbjudanden med ett kritiskt öga för att hitta det bästa. Utgår ifrån dina preferenser och din ekonomiska situation. Ett kreditkort som är perfekt för person A kan vara helt fel för person B, och vice versa.

Kreditkortstips

Ha koll på de fasta kostnaderna

Ta en titt på de kreditkort du är intresserad av. Har de några fasta avgifter, till exempel årsavgift eller en månatlig aviavgift? Ger kreditkortet så bra förmåner att det är värt den fasta kostnaden?

Om man bara vill ha ett kreditkort ”för säkerhets skull” och inte planerar att använda det särskilt mycket bör man leta efter kreditkort med obefintliga eller mycket låga fasta avgifter. Ofta går det att ordna via den bank man är kund hos.

För den som använder sitt kreditkort mer kan det i vissa fall vara idé att välja ett kreditkort med högre fasta avgifter om dessa avgifter vägs upp av de förmåner som kreditkortet ger, till exempel återbäring, bonussystem, försäkringar, rabatter, consigliereservice, etc.

Ha koll på de rörliga kostnaderna

Innan man skaffar ett kreditkort är det viktigt att man har full koll på vilka de rörliga kostnaderna är och hur de beräknas. Här är några exempel på punkter man bör gå igenom.

  • Hur hög är den nominella räntan på kreditkortsskulden?
  • Hur hög är den effektiva räntan på kreditkortsskulden?
  • När börjar ränta tas ut? Många kreditkort börjar inte ta ut ränta förrän du rullar över skulden till nästa period. Om du betalar hela skulden när kreditkortsräkningen kommer slipper du alltså räntekostnaden. Observera att detta vanligen inte gäller för kontantuttag där krediten utnyttjas, där är det istället vanligt att ränta börjar tas ut redan från den dag då uttaget görs.
  • Vad händer om du inte ens betalar minimibeloppet när kreditkortsräkningen kommer? Hur hög är påminnelseavgiften? Hur hög är dröjsmålsräntan?
  • Om du inte ens betalar minimibeloppet när kreditkortsräkningen kommer, kommer detta att påverka den nominella räntan för hela skulden?
  • Finns det någon räntefri period att utnyttja vid behov? Med vissa kreditkort kan man en gång per år använda sig av 60 dagars räntefrihet istället för 30 dagars räntefrihet.

flera kreditkortBör du har flera kreditkort?

För vissa räcker ett kreditkort bra, för andra är det bättre att ha olika kreditkort för olika behov. Man kan till exempel använda det kreditkort som ingår i ”bankpaketet” för uttag av pengar och vardagliga inköp, samtidigt som man har ett annat kreditkort som man använder när man tankar bilen eftersom just detta kreditkort ger rabatt på drivmedel eller har ett väldigt bra bonussystem för just drivmedelsinköp. Vidare kan det vara idé att ha ett separat kreditkort som man använder vid utlandsresor.

Separat kort för resor?

När man är på resande for kan det vara smart att ha ett separat kreditkort som inte är kopplat till ens bankkonto utan är ett renodlat kreditkort. Blir rese-kreditkortet stulet eller kapat räcker det med att spärra det och göra en polisanmälan, du behöver inte oroa dig för att kontanter ska ha försvunnit från ditt vanliga bankkonto hemma i Sverige. Under den tid som kreditkortsföretaget behandlar den uppkomna situationen fungerar ditt vanliga hemma-kreditkort precis som vanligt när du återvänder till Sverige och du behöver inte försöka reda upp de problem som uppstår när man har fått sitt bankkonto länsat.

Kontantuttag

En annan anledning till att ha ett särskilt kreditkort för utlandsresor är att avgiften för uttag i utländska automater varierar rejält mellan olika kreditkort. Ett kreditkort som har ganska dåliga villkor i övrigt kan vara guld värt på utlandsresan om det har låg eller igen uttagsavgift och ger en bra växelkurs utan konstiga påslag. På många resmål kan man behöva ta ut kontanter, till exempel för att man handlar hos små lokala affärsidkare som inte kan ta kort.

Acceptans

I Sverige brukar det inte vara svårt att hitta affärsidkare som accepterar en lång rad olika kreditkort, men utomlands kan det se annorlunda ut. Till och med bankernas uttagsautomater kan vara väldigt begränsade vad gäller vilka kort de accepterar. Du bör därför kontrollera kreditkortets acceptansgrad innan du skaffar det. Det är trist att dyka upp i det exotiska landet med sitt AMEX och inse att det enda kreditkort som har vitt spridd acceptans i landet i VISA, och så vidare.

Reseförsäkring

I vissa kreditkort ingår reseförsäkring om man uppfyller vissa villkor. Kontrollera hur det ser ut med reseförsäkringen i din hemförsäkring och se om den har några svaga punkter som det vore bra att låta ett kreditkort komplettera för. Det finns till exempel kreditkort som har extra generösa regler för avbeställningsskydd, ersättning för försenat bagage och självrisktäckning när man hyr bil utomlands.