Varningstecken för privatekonomin kan vara både tydliga och mindre tydliga. Ett av de mer tydliga varningstecknen är om du får en betalningsanmärkning. Ett annat är om du upplever att du ofta eller alltid i princip har tomt på kontot när nästa inkomst kommer in.

Dessa tydliga varningstecken uppkommer normalt på grund av att du inte har identifierat de mindre tydliga tecknen och/eller inte har reagerat på dem. Genom att undersöka din ekonomi i detalj kan du identifiera de mindre tydliga tecknen och ta steg för att stryka dem. Här är fyra saker du kan titta på.

Betalar du bara minimum på dina lån och krediter?

Om du har en skuld på ditt kreditkort och endast betalar minimibeloppet varje månad skjuter du problemen på framtiden. Din skuld minskas nämligen endast mycket långsamt, alternativt inte alls. Detsamma gäller för andra typer av kontokrediter, till exempel sådana du drar på dig när du handlar på kredit online.

Nästa gång du får en faktura, en autogiroavi eller en e-faktura, se vilka alternativ du har och försök att betala mer än minimibeloppet. Varje extra krona i återbetalning ger stor skillnad över tid och din ekonomi kommer att bli mer robust.

Ditt sparande minskar löpande

Om du har en buffert för oförutsedda utgifter är det utmärkt. Det är dock mindre utmärkt om bufferten successivt sinar. Det är givetvis ett tecken på att du lever över dina tillgångar. Försök att identifiera varför du gör uttag från ditt sparande och vart pengarna egentligen går. Kan du ”täppa till” de hål som sparpengarna används till gör du din ekonomi betydligt starkare.

Du får påminnelser och krav

Alla kan missa att betala en faktura och normalt är det inget problem. Om du missar många fakturor kan det antingen bero på slarv eller på att du inte planerar din ekonomi på rätt sätt. Om du slarvar med betalningar bör du strukturera upp dina betalningar så att du inte glömmer något. Med ordning och reda bland dina papper kommer du långt!

Dina inkomster ökar inte

Om du står och stampar på samma inkomst i flera år förlorar du faktiskt pengar löpande, detta på grund av inflationen, och om inkomsterna inte följer med utgifterna kan du förr eller senare hamna i en situation då hushållsekonomin varje månad blir rejält tuff att hantera. Helst bör din inkomst öka i en betydligt snabbare takt än vad inflationen gör.

Vilka sätt finns då att öka inkomsten? Ett sätt är att byta jobb. Ett annat är att ta mer ansvar på din nuvarande arbetsplats. Du kan också fundera på vilka möjligheter du har till att skapa extrainkomster vid sidan av ditt vanliga arbete.

4 varningstecken för din ekonomi