snabblanUC, som tidigare hette Upplysningscentralen, är Sveriges största kreditupplysningsföretag vad gäller kreditinformation om privatpersoner och för många svenskar har UC i det närmaste blivit synonymt med kreditupplysning. Att ett låneföretag erbjuder ”lån utan UC” är dock inte någon garanti för att ingen kreditupplysning kommer att göras på dig – det finns många olika kreditupplysningsföretag som långivaren kan vända sig till.

Om du till exempel har fått en betalningsanmärkning eller har i det närmaste obefintliga inkomster är det inte bara UC som kan se detta, utan det är information som är tillgänglig i statliga register och kan inhämtas av alla kreditupplysningsföretag i Sverige.

Omfrågandeuppgift

En anledning till att välja en långivare som inte gör någon kreditupplysning hos UC är att man inte vill ha någon så kalla omfrågandeuppgift registrerad hos UC. Varje gång någon gör en kreditupplysning på dig registreras detta (och du får en kopia på registerutdraget skickat till dig).

Om det finns många sådana registreringar på dig kan detta sänka din kreditvärdighet hos många långivare, trots att du har skött alla avbetalningsplaner till punkt och pricka, har höga inkomster, har fast anställning, har låg skuldsättningsgrad, äger fastigheter, och så vidare. Det ses som en indikation på lägre kreditvärdighet att du har ansökt om många krediter, och det kan stå dig dyrt om du till exempel ska ansöka om ett stort bolån där varje tiondels procent på den nominella räntan kan betyda många tusenlappar i extra kostnader över tid.

kreditupplysningMånga av de stora svenska kreditupplysningsföretagen delar med sig av omfrågandeuppgifter med varandra, så även om kreditupplysningen om dig hämtas från Kreditupplysningsföretag A kan det komma till Kreditupplysningsföretag B:s kännedom, och vice versa. Att man undviker låneföretag som gör kreditupplysningar hos UC innebär alltså inte någon garanti för att omfrågandeuppgiften inte hamnar i registret även hos UC, och ställer till besvär senare när man behöver ansöka om ett lån hos en långivare som använder sig av just UC.

Det finns dock vissa undantag, bland annat kreditupplysningsföretaget Creditsafe som inte lämnar ut information om omfrågandeuppgifter till några andra kreditupplysningsföretag. Att någon har gjort en kreditupplysning på dig hos Creditsafe är alltså något som Creditsafe behåller för sig själva. Creditsafe inhämtar inte heller information om omfrågandeuppgift från andra kreditupplysningsföretag och din kreditbedömning hos Creditsafe påverkas därför inte av att du har 10 omfrågandeuppgift registrerade hos UC eller någon annan stans.

Vad är UC?

UC AB är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Det ägs gemensamt av Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Danske Bank och Länsförsäkringar men det är betydligt fler än bara dessa kreditgivare som använder sig av UC vid kreditvärdighetsbedömningar.

Den som har ett legitimt behov kan vända sig till UC för att mot en avgift få hjälp med kreditupplysning, kreditbevakning och beslutsunderlag för kreditbedömningar. UC hämtar information från statliga register och från många olika finansinstitut. Alla vuxna personer som är folkbokförda i Sverige finns med i UC:s register.

UC har sitt huvudkontor i Stockholm, samt ett säljkontor i Göteborg och ett i Malmö. Verksamheten startade redan år 1977 fast då under namnet Upplysningscentralen.

Namn UC AB
Organisationsnummer 556137-5113
Ort för huvudkontoret Stockholm

Exempel på andra svenska kreditupplysningsföretag

Rikstäckande kreditupplysningsföretag

Bisnode Dun & Bradstreet Sverige AB
Solna
Bisnode Kredit AB (f.d. AAA Soliditet AB)
Solna
CreditSafe i Sverige AB
Göteborg
Decidas Info AB
Göteborg
Sergel Kredittjänster AB
Stockholm
Syna AB
Malmö

Icke rikstäckande kreditupplysningsföretag

Atradius filial Sverige
Stockholm
Biluthyrarna Sverige
Stockholm
Belacon AB
Göteborg
Colligent Inkasso AB (f.d. Collector Finans & Law AB)
Göteborg
DoubleCheck AB
Danderyd
Euler Hermes Sverige filial
Stockholm
Krafman AB
Domsten
Neufeld, Robert med firma Neufeld’s Creditinformation
Hägersten

PayEx Finance AB
Visby
Safenode AB
Stockholm
Trejo information AB
Stockholm
Yellow-Belly Decision Systems AB
Stockholm