Termen privatlån används vanligen för privatpersoners lån utan säkerhet. Till exempel ett bostadslån eller billån brukar alltså inte kallas för privatlån även om låntagaren är en privatperson, om en bostad eller bil står som säkerhet för lånet.

Lån utan säkerhet kallas även för blancolån, oavsett om låntagaren är en privatperson eller ej. Att ett lån är utan säkerhet innebär vanligen sämre villkor för låntagaren jämfört med lån med säkerhet. Detta eftersom blancolån utgör en större risk för långivaren. Jämfört med till exempel bostadslån brukar blancolån vara mindre och ha både högre effektiv årsränta och kortare återbetalningstid.

Var kan jag ansöka om privatlån?smslan

I princip alla storbanker i Sverige erbjuder privatlån och det finns också en hel del andra låneinstitut på den svenska marknaden där privatpersoner kan låna pengar utan säkerhet.

Exempel på banker som erbjuder privatlån är Swedbank, SEB, Nordea, Handelsbanken, Skandiabanken, Resurs Bank, Danske Bank, Ikano Bank, ICA Banken och Länsförsäkringar Bank. Det brukar inte gå att ta väldigt små privatlån (mindre än 10 000 kronor) hos bankerna, däremot kan de erbjuda kredit via kreditkort eller checkkredit som man sedan kan utnyttja även för småbelopp. För riktigt små privatlån kan man också vända sig till låneföretag som erbjuder så kallade SMS-lån / snabblån.

Fackligt medlemslån

Om du är medlem i någon svensk fackföreningar och behöver ett privatlån på 20 000 kronor – 350 000 kronor kan det vara idé att kolla upp om din fackförening samarbetar med en eller flera banker som erbjuder fackligt medlemslån.

Att du är medlem i ett fackförbund innebär inte någon garanti för att du får din ansökan om fackligt medlemslån beviljad. Du måste fortfarande genomgå en kreditbedömning och det kommer att göras en kreditupplysning.

Privatlån i samband med köp av vara eller tjänst

Nu för tiden är det vanligt att butiker samarbetar med låneinstitut. Istället för att butiken själv låter dig köpa en vara på avbetalning kan du ansöka om ett privatlån hos deras samarbetspartner, och om lånet beviljas används pengarna för att betala varan. Varan ställs inte som säkerhet för lånet, utan det rör sig om ett vanligt privatlån (det vill säga blancolån för privatperson).

Det är alltid viktigt att granska de villkor man erbjuds i butiken. I vissa fall har de förhandlat fram väldigt bra villkor för sina kunder, i andra fall kan det visa sig att du får bättre villkor om du tar direktkontakt med din bank och ordnar ett privatlån där istället för att använda butikens samarbetspartner.

Det är inte bara traditionella butiker som erbjuder den här typen av finansieringslösning, utan det finns också många tjänsteutövare som har liknande samarbeten med låneinstitut. Inom hälso- och skönhetsbranschen hittar vi till exempel gott om privatkliniker som erbjuder plastkirurgi, synkorrigerande operationer och andra behandlingsformer på avbetalning via finansinstitut.

Gå inte miste om ditt ränteavdrag!

De flesta svenskar vet om att man kan göra avdrag för bolåneräntan i deklarationen, men missar att göra avdrag för övriga räntekostnader de haft under året. Om du har räntekostnader för ett privatlån har du rätt att göra ränteavdrag för dem precis som för ett bolån. Mer information om vad som gäller hittar du på Skatteverkets sajt.