Under studietiden kan det hända att man behöver låna mer pengar än vad det vanliga studielånet från CSN ger. Eller att man får trassel med CSN och behöver ett snabbt lån för att klara sig tills situationen har löst sig. Det kan till exempel röra sig om att studiepoäng inte har rapporterats in som de ska av högskolan, eller att man misslyckats med en tenta och nu väntar på att få skriva om den för att komma ifatt med högskolepoängen och hamna på god fot med CSN igen.

Låna pengar från studentkåren

smslanMånga studentkårer har möjlighet att bevilja små, kortfristiga lån åt kårmedlemmar som behöver ekonomisk hjälp. Det är vanligen begränsat till några tusenlappar. Umeå universitets studentkår och Uppsala universitets studentkår har till exempel satt gränsen vid 3 000 kronor, medan studentkåren vid Linköpings universitet beviljar lån på upp till 5 000 kronor.

I södra Sverige finns Kreditkassan som studentkårerna vid Lunds universitet, Malmö högskola, Högskolan Kristianstad och SLU Alnarp är anslutna till. Hos Kreditkassan kan man låna upp till 20 000 kronor och det går att få lång avbetalningstid – upp till 36 månader.

Kontakta din studentkår för mer information. Där kan du bland annat få veta mer om vilka krav som ställs för att din låneansökan ska beviljas. Du kan till exempel behöva ha en eller två borgensmän.

Låna pengar från pantbanken

pantbankenOm du har något tillräckligt värdefull att pantsätta kan du vända dig till pantbanken för ett lån. Pantbanken värderar ditt föremål och berättar hur mycket du maximalt kan få låna, och sedan är det upp till dig att besluta om du vill ingå ett låneavtal.

Fördelar med pantbankslån:

  • Du kan hålla din kreditupplysning ren och fin, så att den inte lägger krokben för dig efter studierna när du söker jobb eller vill låna till en bostad. Ingen omfrågandeuppgift registreras i din kreditupplysning, det syns inte att du har lånat pengar från pantbanken och om du misslyckas med att betala tillbaka lånet så visas inte heller detta i din kreditupplysning. Detta är stora fördelar jämfört med till exempel SMS-lån.
  • Om lånet beviljas får man pengar direkt i handen under sitt besök hos pantbanken. Har man akut behov av att till exempel köpa mat eller kursböcker är det skönt att slippa vänta på att en ansökan ska behandlas och pengar ska betalas ut.
  • Pantbanken bryr sig inte om att du har låg inkomst eller oregelbunden inkomst. Det spelar inte heller någon roll om du redan är skuldsatt eller har betalningsanmärkningar. Allt som spelar roll är värdet på det föremål du vill pantsätta.
  • Pantbanken har tystnadsplikt och bryr sig inte heller om vad du ska använda pengarna till. För många studenter känns det bättre att diskret vända sig till pantbanken istället för att be studentkåren om hjälp.
  • Obetalda lån hos pantbanken går inte till inkasso eller Kronofogden. Du drabbas inte av en skuldspiral med inkassoavgifter, kronofogdeavgifter, betalningsanmärkningar, utmätning, etc. Du behöver inte heller få arga fönsterkuvert med betalningspåminnelser skickade till ditt studentboende.

Studentpaket hos banken

Vissa banker har studentpaket för studenter som behöver låna pengar där det ingår en kredit som du kan utnyttja vid behov, till exempel 10 000 kronor kopplade till ett kreditkort. Detta är en praktisk lösning för den som vill skaffa sig ett extra skyddsnät och kunna jämna ut inkomster och utgifter över året. Med studentpaket menas att man har bankkonto, internetbank, kreditkort, etc hos banken i form av en paketlösning som är utformad för studenter.

Lån för studenter