Med snabblån menas vanligen ett litet och kortfristigt lån som går snabbt att ansöka om, där handläggningstiden är kort och där man snabbt får tillgång till pengarna om lånet beviljas. SMS-lån är ett exempel på ett snabblån, men nuförtiden är det också vanligt att ansöka om snabblån via internet istället för att skicka SMS.

Snabblån är osäkrade lån (så kallade blancolån) och gränsen för hur mycket man får låna brukar vara jämförelsevis låg, även om man har höga inkomster och välordnad ekonomi. Många snabblåneföretaget inriktar sig på att bevilja snabblån från 500 kronor till 25 000 kronor, men det finns även de som är aktiva utanför detta spann – både uppåt och nedåt.

Hur snabbt är ett snabblån?

snabblanNär SMS-lånen slog igenom i Sverige rörde det sig om extremt snabba lån. Man skicka in ett ansöknings-SMS, ansökan behandlades omedelbart och man fick snabbt besked om avslag eller godkännande. Vid godkännande sattes pengarna utan dröjsmål in på det bankkonto man angett.

Denna snabbhet var givetvis mycket praktisk i akutsituationer, men det var tyvärr också många personer som missbrukade möjligheten till ”snabba pengar”. De ansökte om SMS-lån när de var ute och festade och ville kunna köpa mer drinkar eller satsa mer pengar vid roulettebordet, och dessa oövertänkta lån fick de sedan svårt att betala tillbaka.

År 2008 beslöt de svenska storbankerna att införa en fördröjning som gjorde att pengar som överfördes från SMS-låneföretag till privatpersoner hamnade i en slags karantän och inte blev omedelbart tillgängliga för låntagaren. Nu för tiden när det vanligt att man måste vänta tills dagen därpå innan man kan spendera pengar från ett beviljat snabblån.

Snabblån är alltså inte riktigt lika snabba som förr i tiden, men de är fortfarande snabba jämfört med lån där man måste besöka ett bankkontor och fylla i pappersblanketter, och sedan vänta flera dagar på att få veta vilket beslut som fattats.

Välj snabblån med omsorg

När man snabbt behöver pengar kan det vara lockande att tacka ja till första erbjudanden som kommer i ens väg, men detta leder sällan till bra privatekonomiska resultat. Det finns idag sajter där du snabbt och enkelt kan jämföra villkoren för olika snabblån, så det finns egentligen ingen anledning att nöja sig med usla lånevillkor. Att lägga några minuter på att jämföra snabba pengarsnabblån innan du skickar in en ansökan kan spara dig mycket pengar.

Här är några punkter som är viktiga att ha koll på när man väljer snabblån:

  • Effektiv årsränta
  • Totalkostnaden för lånet i kronor och ören (både ränta och avgifter)
  • Total lånetid och antal delbetalningar
  • Hur stor är förseningsavgiften om du skulle missa att göra en inbetalning i tid?
  • Hur stor är dröjsmålsräntan om du skulle missa att göra en inbetalning i tid?

I sin marknadsföring måste långivarna ange den effektiva årsräntan för lånet, även om lånetiden är betydligt kortare än ett helt år. Man räknar helt enkelt fram årsräntan för ett fiktivt lån som sträcker sig över 12 månader. Detta är praktiskt eftersom man som konsument enklare kan jämföra olika låneerbjudanden trots att de har olika lånetid (effektiv ränta innehåller både nominell ränta och avgifter), men kan samtidigt bli en smula missvisande eftersom man kommer upp i extremt höga räntesatser när man till exempel tar ett 60-dagarslån och räknar om det till ett 365-dagarslån. Det är en av anledningarna till att vi rekommenderar att du även ska titta på den reella kostnaden i kronor och ören för de snabblån du överväger.