glad familj i bil vid havet
Om du vill avnjuta sommaren i vårt avlånga land under semestern så kanske du tror att du inte kan göra detta på ett smidigt sätt om du inte har egen bil? Fel. De flesta av oss kan få känslan av att hyra bil är något man ofta bara gör när man åker utomlands, men faktum är att det finns många bra alternativ även i Sverige. Prisvärda, tillförlitliga och smidiga. Även andra bra lösningar finns för den som vill semestra utan att behöva anpassa sig efter offentliga transportmedel.

Hyra bil

Om du vill ha friheten att ta dig runt under semestern med bil så finns alltid möjligheten att hyra bil. Du kan idag hyra allt ifrån billiga budgetbilar till lyxbilar, och utbudet av biluthyrare växer hela tiden i Sverige. Prismässigt finns det också något för varje plånbok. Ett tips är att först kolla runt på nätet och använda dig av jämförelsesidor där du kan se prisskillnader och tillgång. De stora biluthyrningsföretagen har större utbud men kan ibland vara aningen dyrare än de mindre.

Var även noga med att kontrollera om fria mil ingår när du hyr bil. Annars kan kostnaden snabbt dra iväg uppåt. Likaså bör du i förväg kolla om du behöver betala deposition vid bilhyran. Detta är givetvis pengar du får tillbaka efter hyresperioden, men det kan ibland vara en belastning att behöva ligga ute med några tusenlappar, speciellt under semestern.

Leasa bil

Leasing är på flera sätt ett mycket bra alternativ till att hyra bil. Dock är detta för det mesta fördelaktigt om det är under en längre period. Att leasa bil under semestern blir med andra ord samma sak som att hyra bil, då de flesta leasingavtal sträcker sig över minst ett år. Det är också oftast ett bättre alternativ med leasing om du har företag eller ta ut en bil via din arbetsgivare.

Köpa bil

Givetvis är det absolut bästa alternativet att köpa bil. Du har fri tillgång till bilen när du vill, inte enbart under semestern. Däremot så bör du väga in de kostnader som det innebär att ha en bil, utöver inköpspriset. Du behöver betala försäkringen, samt eventuella reparationer och underhåll. Bilen tappar även värde och det är extremt ovanligt att du kan köpa en bil och sedan sälja den med vinst, om du inte köpt en gammal bil och renoverat upp den till toppskick. Du kan här se mer detaljer för den som är intresserad av att köpa bil.

Andra alternativ

Samtliga ovanstående alternativ kostar pengar, om än väldigt prisvärt med lite eftertanke och sunt förnuft. Vill du pressa kostnaderna ytterligare under semestern kan det vara ett alternativ att kanske låna eller hyra bil för en symbolisk summa av vänner eller familj om möjligheten finns. Och om inte annat så finns ju alltid alternativet med offentliga transportmedel. Aningen mer låst, men kan likväl vara ett trevligt och spännande alternativ. Och framförallt ett avkopplande sätt att låta alla njuta av resan till semestermålet.

Vad är viktigast att tänka på när man åker på bilsemester?

Denna form för semester är väldigt populär bland oss svenskar och vi har bilsemestrat ända sedan bilen blev alle mans ägo. Detta med bilsemester har sin charm men kan fort bli en mardröm också om man inte planerar. Det beror nog lite på vart man reser hur mycket man planerar. Är det bara en kort semester över en helg så funkar det fint att packa tältet och köra in i dom svenska skogarna tills man hittar en fin glänta. Vi har allemansrätt i Sverige och så länge man respekterar naturen och eventuella privata ägor så brukar det gå fint.

Men ska man åka lite längre här i Sverige, kanske en vecka eller två så lönar det sig att planera lite. Speciellt om det är under industrisemestern, då kan det fort bli fullt på campingplaster och på hotell om man nu ska boka det. Var ute i god tid. Sverige är ett vackert land och är det många platser som man inte har sett så är det absolut ett trevligt alternativ. Fördelen med detta är väl att vi pratar språket och känner till vilka regler som gäller. Det är lätt att byta gasolflaskor till husvagn och husbil eftersom det är samma flaskor som gäller. I andra länder är det inte säkert att det fungerar på samma sätt. Kolla det noga om man ska utomlands med husbilen.

Våra grannländer i Skandinavien är ett måste om man ska bilsemestra. Det skiljer väldigt från land till land och Norge med sina höga fjäll blir en stark kontrast till Danmark med vidsträckta vidder och stränder. Ska man till Finland så kan man välja att ta färjan till Åbo eller så kan man om man har lite längre tid på sig köra norröver och kryssa gränsen där. När det gäller Island så krävs lite mer planering om man ska ta med bilen. Det går en färja bara en gång i veckan. Det finns många firmor som hyr ut bilar och husbilar på Island så kanske man ska överväga det.

När man bilsemestrar i Skandinavien så är fördelen att körkortet gäller och man behöver inte tänka på att skaffa ett internationellt körkort. Det kan man behöva göra om man ska köra långt och i vissa länder i Europa kan det vara bra att ha. Detta gäller också för USA och Kanada.

Att bilsemestra i Europa är populärt, och fler och fler väljer att investera i en fin husbil eller husvagn. Det finns väldigt många fina campingplatser att välja mellan och det är ett relativt billig form för semester. Det man dock ska tänka på om man ska köra i Europa är detta här med vägtullar. Här i Sverige har vi inte vägtullar och det är en klar fördel om man ska bilsemestra. I Norge däremot är det väldigt vanligt. Vad som gäller för olika länder kan man gå in och se på motormännens hemsida. Det kan fort bli en dyr semester om man inte har koll på detta.

Att resa med barn

Många är vi som har åkt längre sträckor med barn i baksätet och hört orden, -Jag måste kissa, och då har man precis haft ett stopp på en bensinstation för att fylla bensin eller att äta en bit mat. Att resa med barn kräver lite planering och massor med tid. Även om en viss planering finns och ett man har ett mål så är det viktigt att inte stressa. Kör man förbi en fin badplats, varför inte stoppa och ta ett bad. Eller en fin rastplats där barnen kan leka av sig en stund. Packa sedan med tillräckligt med tidsfördriv i form av filmer, böcker, spel och annat så att dom har lite att pyssla med i baksätet.

När vi reser med barn är det också viktigt att låta barnen veta vart i ska, då har dom något att glädja sig till och det är också en fin morot under resans gång. Många campingplatser är barnvänliga och tillrättalagt för barnfamiljer. Med många aktiviteter, stora pooler och fina lekplatser gör att mamma och pappa också kan njuta av semestern. Åker man med husbil har man fixat boendet, ska man hyra stuga, var ute i god tid. Det brukar bli fullt fort. Fördelen med att hyra stuga kan vara att då kan man ta bilen på mindre utflykter när man väl kommit fram. Det kan vara värre med en husvagn eller husbil. Fördelar och nackdelar med allt.

Köra bil i Europa.

Vi har nog alla sett bilder på dom spektakulära vägarna som finns i Österrike, Italien och Frankrike. Eller andra länder i Alperna. Ofta är det höga fjäll man ska över och dom kurviga vägarna gör att det suger lite extra i magen. Är det vackert väder dessutom så blir detta en semester för fotoalbumet. Tänk på att kolla så att bromsarna är tipp topp innan man ger sig ut på en längre tur. Inte bara bromsarna, det är bra att gå igenom hela bilen. Tråkigt att få problem på bilsemestern. Ha alltid vatten, rätt verktyg och extra däck med. Detta är en självklarhet men det skadar inte att påminna.

Östeuropa har kommit ikapp när det gäller vägstandard. Många väljer att åka på bilsemester här för att det är billigare. Inte bara mat och övernattning utan också bensin. Fler och fler upptäcker detta och det är klart ett alternativ till dom länder som vi kanske har valt att resa till förut.

På vintern är det många som styr kosan söderut och Portugal, Italien och Spanien är skönt att bilsemestra i denna tiden på året.

Så har vi drömmen om en bilsemester i USA. Här lönar det sig att hyra en bil. Om det inte är en väldigt lång tur du ska på som flera månader. Då är det leasing som gäller. Att hyra en bil i USA är inte krångligt men det kan vara en fördel att undersöka priserna här i Sverige. Ibland kan det löna sig att fixa det innan man åker. Den klassiska Route 66 från Chicago till Las Vegas har vi nog alla hört om. Men det är ett stort land och det kan vara lika vackert att köra kuststräckan i Kalifornien. Det som nog kan vara svårt när man ska bila i USA är nog att välja vilken tur man ska köra. För det finns så oändligt många alternativ. Och här är det viktigt att du tar med dig ett internationellt körkort.

Att bilsemestra har dokumenterats på många sätt. Många böcker har skrivits och många dokumentärer har filmats. Det kan vara en ide´att investera i en bra bok om man inte känner till landet man ska besöka. Det har också gjorts många roliga och spännande filmer om det här att bilsemestra. Vi här i Sverige har väl skrattat åt, Sune på bilsemester. En annan klassisk film är Thelma och Louise med Susan Sarandon, Gena Davis och Brad Pitt.

Bilsemester i alla former är något som vi nog alla har gjort någon gång. Om inte så är det något som många nog drömmer om att göra. Oavsett om det är en sporadisk helgtur eller en längre resa som kräver lite planering, så blir det ofta något som man gör om igen. Tänk bara på att köra försiktigt.

Semester med bil
Tagged on: