Ny kreditlag i Danmark

Många länder har en konsumentkreditlag som reglerar hur kreditbolag får utforma och marknadsföra sina lån. I Sverige skärptes lagen för drygt två år sedan. Ändringar som då gjordes var bland annat att den maximala räntan för högkostnadskrediter sänktes, samtidigt som ett kostnadstak för lån infördes.

Nu har även Danmark skärpt sin kreditlag, vilket har gjort att deras regler för lån och krediter nu är en av de strängaste i hela EU. Men vad innebär den?

De viktigaste inslagen i den danska kreditlagen är dessa:

  • Ett räntetak på 35 procent (gäller den årliga effektiva räntan).
  • Ett kostnadstak på 100 procent (ett lån kan max kosta det dubbla).
  • Förbud för all marknadsföring om man har lån med en ränta över 25 %.
  • Förbud för all marknadsföring i samband med spel om pengar, till exempel casinospel, betting osv. för att inte locka till lån.

Vill minska överskuldsättningen

Lagen är till för konsumenten, och med tanke på hur tidigare lånevillkor har sett ut på den danska marknaden har ett behov helt klart funnits. Bland annat har det funnits aktörer som tagit ut en effektiv ränta på över 800 %. Detta är alltså numera olagligt, eftersom inga lån får ha en effektiv ränta över 35 %.

Den effektiva räntan är den ränta som innefattar lånets alla kostnader, det vill säga både den nominella räntan och andra avgifter som uppläggnings- och aviseringsavgifter. Det finns därmed inga sätt för kreditbolagen att kringgå denna paragraf. Kostnadstaket på 100 % gör dessutom att kreditbolag inte längre kan tjäna lika mycket pengar på försenade betalningar.

Syftet med lagen är att minska risken för att danska hushåll ska dra på sig stora skulder som de därefter inte kan återbetala, samtidigt som den också skyddar konsumenten mot oskäliga villkor i samband med nya lån.

Ny kreditlag i Danmark innebär skärpta krav